Boksen You are here: Home - Boksen

Boksen als Lichaamsbeoefening

Het boksen als lichaamsoefening legt het accent op de bokstraining, die om haar totale karakter gewaardeerd wordt. Het zal natuurlijk bovenal beoefend worden door hen die daarvoor lichamelijk en geestelijk het meest geschikt zijn. Bij het boksen is het hele lichaam in aktie en wordt er veel spierarbeid verricht. Dit betkent een intensivering van het zenuwstelsel, de ademhaling en de bloedsomloop. Bovendien moeten het skelet en de organen een grote belasting kunnen opbrengen. Door bokstraining treedt een vergroting van het fysiologisch prestatievermogen op. Dit is één van de redenen dat zoveel recreatiesporters in deze tijd, waarin overal reclame gemaakt wordt voor het bewegen en trimmen, kiezen voor de bokssport. Opgemerkt dient hierbij te worden dat de bokssport niet bij uitstek geschikt is voor krachtpatsers. Integendeel, iedereen (dit geldt ook voor vrouwen) kan leren boksen, hetgeen zeer belangrijk is in een tijd dat het gevoel van onbehagen op straat steeds groter wordt, doordat de criminaliteit toeneemt. Boksen is een spel van methodisch vechten, waarbij aanwezige krachten doelmatig moeten worden gebruikt. Iemand die snel en beweeglijk is heeft veel voordeel op iemand die alleen maar groot en sterk is. Het maken van punten is in de wedstrijdsport het belangrijkste en wordt gewaardeerd, terwijl het als een wildeman in het rond slaan zonder doel te treffen misschien wel spectaculair kan zijn, maar niet voor waardering in aanmerking komt. Ook een harde stoot heeft een gelijke waardering ten opzichte van een zachte stoot, het raken telt, niet de kracht.
Sparren
Het sparren dient om wedstrijdsituaties na te bootsen of dicht te benaderen, waarbij de kracht van de stoot moet worden ingehouden. Sparren moet niet ontaarden in een wilde knokpartij. Vooral bij de jeugd die zich zelf nog willen bewijzen, loopt het nogal eens uit de hand. Het belangrijkste van het sparren is iets te leren van elkaar en je kan niet iets leren van iemand die alleen maar probeert je kop eraf te slaan. Je bokst niet ‘tegen’ iemand, maar je bokst ‘met’ iemand! Het is niet de bedoeling om iemand als wandelende stootzak te gebruiken.
Menige goede bokser is op de training ‘vermoord’, dat wil zeggen, dat het soms zo hard toe gaat dat een hoop goede recreanten wegblijven voor het te ruwe spel; wat nooit de bedoeling mag zijn van een bokstraining. Niemand leert iets van harde stoten. Je moet ook tijdens het sparren er geen wedstrijd van maken. Er zijn verschillende manieren om te sparren
Conditiesparren
Veel stoten, afwisselend met opdrachten, zoals lijf aan lijf, sjouwen, linker directen bij elkaar, een serie stoten, snelle stootwisseling tussendoor.
De Ring
Een ring heeft vier hoeken, twee neutralen (de witte) en twee gekleurde (rode en blauwe hoek), waar de boksers voor, tijdens en kort na de wedstrijd zitten. Bij een hoek waar een bokser staat, rood of blauw, moeten steeds aanwezig zijn: een emmer water, een fles water en, soms zie je het nog wel eens bij profs, een bak met hars.