Jeugdboksen You are here: Home - Jeugdboksen
Hoewel Nederland een van de kleinste bokslanden ter wereld is, zijn de successen van onze amateurs en professionals internationaal bekend. Wie kent niet de namen Bep van Klaveren (de 1e Olympisch Kampioen), Arnold Vanderlyde, Regilio Tuur, Don Diego Poeder en Orhan Delibas?

Mede door deze “kanjers” en vele andere illustere namen groeide de belangstelling voor de bokssport zozeer, dat in 1982 werd besloten een speciaal programma voor de jeugd te ontwikkelen. Dat programma, “aspirantenboksen” genoemd, wordt nog steeds met succes gebruikt (in de agenda staan de data en plaatsen van wedstrijden maar ook van bijvoorbeeld demonstraties.

Wedstrijd- of recreatieboksen?
Niet iedereen wil wedstrijd boksen en dat hoeft ook beslist niet. Vanaf je 9e jaar kun je op de meeste boksclubs terecht om de beginselen van de bokssport te leren. Er wordt niet tegen elkaar gebokst of hard geslagen, dat mag niet eens. Wel leer je de technieken, reageren, verdedigen.

Als je 11 jaar wordt kun je ook wedstrijdboksen. Dat gebeurt op speciale Nationale Aspirantendagen (maximaal 10 keer per jaar) waar alle aspiranten tegen elkaar uitkomen.

Materiaal en kosten.
Als je begint heb je natuurlijk sportkleding nodig (broekje, shirt, sportschoenen). De meeste clubs hebben in het begin ook handschoenen voor je om te lenen. Zodra je aan wedstrijden gaat deelnemen heb je ook een bitje (mondbeschermer) en tocque (spreek uit “tok”, oftewel een geslachtsbeschermer) nodig.

Kosten voor het materiaal zijn verschillend van wat je gaat doen. Recreatieboksen of wedstrijdboksen, keuze merk en kwaliteit, hoe vaak kun je trainen etc.